
 

  

  

  

 

 
 
 

 

 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Unauthorized Practice of Law Opinion KBA U-33 

Issued:  March 1981 

Question: May a non-lawyer advise another concerning the legal sufficiency of an 
employee benefit plan? 

Answer: No. 

References: Opinion KBA U-32; Employee Benefit Planning, Informative Opinion A 
of 1977 Unauthorized Practice of Law, the American Bar Association 
Committee  

OPINION 

In a rather comprehensive and well reasoned opinion, the Bar Association has concluded 
that a non-lawyer (including, but not limited to, an independent “employee benefit consulting 
firm" or an independent “financial consulting firm”) either directly or through its employees, 
may not provide services to the public relating to the establishment of pension and profit sharing 
plans and trusts (See Unauthorized Practice Opinion KBA U-32).  

In that opinion, the conclusion was reached that corporations and non-lawyers may not be 
permitted to prepare or draft any legal documents that have any effect in regard to the adoption 
or amendment of an employee benefit plan; provided, however, that non-lawyers may prepare 
reports, returns and so on that are required by governmental agencies to be prepared by specific 
non-lawyer professionals. 

The opinion further quoting from an ABA report issued May 1,1977, pointed out:  

The non-lawyer sponsor of such plans should not lead an employer to 
believe it is safe to accept the sponsor's legal advice and skills as a substitute for 
the independent professional judgment of the employer's lawyer.  

In light of the above opinion and the Informative Opinion A of 1977 issued by the 
Unauthorized Practice of Law of the American Bar Association Committee concerning employee 
benefit planning, it would appear that any advice either oral or written from a non-lawyer that 
advised the employer on the fiduciary obligations created by the plan and/or interpreted or 
offered any opinion on the existing trust instruments and/or other agreements or advised the 
employer on the form of corporate documents and actions necessary and/or advised the employer 
on the legal consequences of financial transactions, forms or ownership, and so forth; and/or 
offered an opinion that a plan complies with ERlSA or is legally sufficient would be invading the 
practice of law and would be unauthorized. 
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Any advice, oral or written, that attempts to accomplish the above would clearly 
constitute the unauthorized practice of law and would be improper in view of KBA U-32 and this 
opinion. 

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


